Σε ένα καυστικό σχόλιο για την επικείμενη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα προχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης, θέτοντας μια απλή μαθηματική άσκηση.
Υπενθυμίζεται πως από την συγχώνευση θα δημιουργηθεί η πέμπτη σε μέγεθος τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών. Το Δημόσιο παρότι θα την έχει χρηματοδοτήσει με περίπου 800 εκατ. ευρώ, 2,5 φορές περισσότερα κεφάλαια από τους ιδιώτες, θα χάσει την πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετάδωσε το iEidiseis.gr, το όλο εγχείρημα τελεί υπό την έγκριση και την αιγίδα του Μεγάρου Μαξίμου και έχει λάβει το «πράσινο φως» από το πρωθυπουργικό γραφείο.
«Ο Γιάννης και ο Γιώργος είναι συνεταίροι σε εταιρεία στην Αττική. Ο Γιάννης βάζει σε τρεις δόσεις 800 ευρώ και ο Γιώργος σε δύο δόσεις 300 ευρώ. Τι ποσοστό έχει ο Γιάννης; Και τι ποσοστό έχει ο Γιώργος», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο Χ, θέτοντας ένα απλό μαθηματικό πρόβλημα.
O Γιάννης και ο Γιώργος είναι συνέταιροι σε εταιρεία στην Αττική.
Ο Γιάννης βάζει σε τρεις δόσεις 800€ και ο Γιώργος σε δύο δόσεις 300€.Τι ποσοστό έχει ο Γιάννης; Τι ποσοστό έχει ο Γιώργος;
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) July 11, 2024
«Εξυγίανση» με τη σφραγίδα του Μαξίμου
Η υπόθεση της εξυγίανσης της Τράπεζας Αττικής ξεκίνησε το 2021 με αύξηση κεφαλαίου στην οποία το Δημόσιο εισέφερε 153 εκατομμύρια ευρώ και το 2002 εισέφερε άλλα 370 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη αύξηση κεφαλαίου συμμετείχαν και οι ιδιώτες μέτοχοι της Thrinvest, στην οποία μετέχουν οι Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου, οι οποίοι έχουν καταβάλλει στις προηγούμενες αυξήσεις συνολικά 63,7 εκατ. ευρώ και είναι βασικοί μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο ύστερα από ανακοίνωση της Τράπεζας Αττικής ότι επήλθε συμφωνία των μετόχων για συγχώνευση της τελευταίας με την Παγκρήτια Τράπεζα και εξυγίανση της με υπαγωγή των κόκκινων δανείων σε εγγυήσεις του δημοσίου (με το σχήμα Ηρακλής 3»).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες , η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με τρίτη αύξηση κεφαλαίου, στην οποία το Δημόσιο θα εισφέρει άλλα 300 εκατ. ευρώ και οι ιδιώτες άλλα 240 εκατ. ευρώ, αλλά ύστερα από την ανταλλαγή μετοχών, οι ιδιώτες μέτοχοι θα βρεθούν με το 51% της ενιαίας πλέον τράπεζας, ενώ το ποσοστό του Δημοσίου θα περιοριστεί στο 33%.
Με άλλα λόγια, το Δημόσιο παρόλο που θα έχει καταβάλλει 2,5 φορές περισσότερα κεφάλαια από τους ιδιώτες, θα βρεθεί με τη μειοψηφία. Και όχι μόνον αυτό, η τράπεζα θα έχει πλήρως εξυγιανθεί, αφού τα «κόκκινα δάνεια» θα έχουν μεταφερθεί σε ιδιωτικά funds και τους servicers, οι οποίοι, μάλιστα, θα τα αποκτήσουν μισοτιμής και με κρατική εγγύηση, όπως έγινε και με τα «κόκκινα δάνεια» των συστημικών τραπεζών.